Sunday, 18 November 2012

PICNIC sungai gabai

Assalamualaikum..

    korang bosan x?sy bosan la..thesis xsiap2 lagi..nak buat malas..hehe.. tapi nak becite rajin..=) haha..
ehm nak cite pasal p picnic ritu ngan kawan kelas..g sungai gabai kat hulu langat..

sebenarnye picnic ni xdirancang pon..tetibe je jadi sebab byk cuti..lecturer ade hal sikit..
mlm sbelom pegi kitorang bergotong royong menyediakan makanan tuk picnic esoknye..
ayam, sup, air, ape ntah lagi semua wat malam tu jugak..

so pg tu pon..

 vrooommm.. bob dtg menjemput kitorang di hostel jati yg terindah ini.. bersama kereta mewahnye =)

 dorang jugak dtg nak kemas2 brg tuk bawak ke sane.

tapi

kitarong

snap2 gambo tanpa rasa besalah pon (bangga)..haha


dlm area kul8 lebih pg tu xsilap kitorg betolak dr nilai..nak ckp jauh sgt xde la cume ade la sikit kesesatan mase  pegi tu..haha..
bob bwk kete memang laju giler..si dayah yg betudung krim tengah2 tu asyik membebel sambil memberi peringatan..haha..

subbahanallah..cantik ciptaan ALLAH..
memang menakjubkan..tak berkelip mate memandang air tejun ni..

lepas tgk2..kitorang cari port nak makan & bakor ayam..da dpt tmpt,,sesi idupkan api pon bermule.,

ni la dua orang tentera yg ditugaskan untuk membakor ayam..hehe


kitorang plak p mandi..

tp pas tu ktorang plak continue bakor ayam sebab dorang nak turun plak ke air tejun

pedih woo asap tu..ayam pnye pasal!!

pas da siap2 bakor tu..dapat la makan beramai2..

tapi dua orang ni asyik dengki je ade org amek lebih ayam (tgk muke ade gayekan??)


pas siap2 makan kitorang p mandi lagi,,nak kat kul2 kot baru la g salin pakaian dan sembahyang..pas tu kemas2 barang semua kitorang pon balik..mase on the way nak balik jmpe plak tasik..lawo gile..

  seme pakat nak tangkap gambo kat situ..so, benti la kat plak..

 cantik kan???nila tasiknye..

dapatla gambo sekeping wat kenangan kelas =)

and pas sesi photograpi selesai,,kitorang pon betolak balik..memang penat tapi seronok sgt..

 hehe..k la bye!!

   

Thursday, 4 October 2012

Kek Gula Hangus..



salam..

hai, lame benor rasenye tak update blog..so kali ni saye nak share satu resepi kek yang saye blaja mase cuti sem6 aritu..hehe
 idea ni dapat mase bbf saye falihin ishak mesej time raye baru2 ni..
saye search kat google resepi kek gula hangus sebab saye mcm curiga je ngn bbf saye punye resepi..haha
tengok2 hanya menggunakan 4 biji telor sahaja..
die cakap 10..
konfem da tak betelor ayam kalo gitu banyaknye..haha

ok, first kita sediakan bahan2 die:

1.  Gula pasir (1 cawan)
2. air panas (1cawan)
3. mentega (setengah cawan)
4. telor (4 biji)
5. susu pekat (setengah cawan)
6. tepung gandum (1cawan)
7. soda bikabornat (1sudu besar)

cara nak buat die senang je:

1. goreng gula pasir sehingga bewarna gelap (hangus)..api takpe besar mase nak goreng tu sebab kalo kecik lambat..bile da gula mula cair kecikan api..kalo tak nanti die hangit..hehe
2. pastu masukan air panas dan kacau sehingga cair..mase ni kene masukan pelan2 sebab gula kalo kene air die meletup2..bom bom
3. ha masukan pulak mentega kacau lagi..da cair biorkan sejuk dlu dalam kuali..
4. pukul telo sehingga kembang..da bebuih pekat tu masukan pulak susu tadi dan kacau sehingga sebati.
5. kemudian ayak tepung tu dengan soda bikarbonat..dan masuk sedikit demi sedikit kedalam adunan telo sebab takut nanti die beketul..kaco la sehingga rata.
6. terakhir, masukan gula hangus ter..kaco lagi ok..

ha nok bakor plak guane??

1.tuang adunan td dalam periuk yang disapu mejerin sekelilignye.
2. perap dulu adunan tersebut selam 3 jam..kalo tak sabo sgt 2jam pon jadi la..haha

eh..tapi saye menggunakan cara tradisional untuk bakor kek ni sebab tu guna periuk..hehe..
tutup periuk tersebut dan alas kat tungku api tu ngan tudung periuk lain..sebab takut cepat hangus..
hmm pastu slowkan api..

 camne nak taw masok da ke blom??

amek sudu pas tu kat batang sudu tu cuck kat tengah2 kek..kalo die melekat kat sudu maknanye tak masak lagi..kalo da tak lekat tu da masok..
orang retro care masok pon mesti retro gak..hehe
 

cam ni la rupe kek tu kalo menjadi..die nampok celoreng2 tu..kalo takde, tu namenye kek bentat..muahaha
(gambo ni dr google)

k la, selamat mencube resepi chef jiah..ekeke..daaaa



Thursday, 31 May 2012

The Night Natural Glory..


Assalamualaikum..

Perghhh..kalo bace tittle tu cam best je kan??hehe..sebenar tu malam siswi-siswi melawo ngan mengelip taw..haha..saye baru je join majlis ni sebab majlis ni untuk siswi kolej kediaman..sebelom ni duduk rumah sewa..so ni kali pertama la ikut aktiviti sebegitu..

tapi nak cite sikit la pasal majlis tersebut..tema kali ni wane purple + putih..petang tu sy amek kupon ngan nombor betuah la konon2nye..no saye mule 46 tapi tukar ngan kawan dpt no 43..eh dapat la skali kerongsang rama-rama..


no 43 tu xbetuah pon..haha..kerongsang tu kene pakai malam tu..

tak silap saye majlis start pukul8 tapi saye datang lambat coz nak jadi najwa latif yang sangat voke..haha..saye g ngan kawan sebilik..

ni la die cik tim ngn cik yued..xmudah letak rerama atas kepala..

sampai2 je NC da siap berucap..pas tu kene gi daftar name..eh2x dapat lagi la hadiah..tuparware sebijik ngan bekas isi ape ntah..isi surat kot..haha

nila barang2 nye..

da abes register..kiteorang pon mencari la meja nak duduk ngan makan..kalo ikutkan menu die announcement sebelom ni mcm best je..

antaranye la..kan??

tapi yang dapat kiteorang makan 2, 3 jenis je tapi syukur la kan dapat gak makan?hehe..(sape suruh dtg lambat)..hoho

time to eat...yeay!!!

haha..memang licin ar kiteorang makan..xsempat la nak tapau..tuparware kan da bg tadi..

tengok tu.ya Allah der..haha

takut tecekik..minum plak...hehe

pas abes je makan ade la sikit pesembahan dari budak2 USIM untuk meriahkan majlis malam tu..

puisi dalam bahasa mandarin..yg sampaikan budak kos saye gak..idup FPBU =)

kump interaksi..
dulu nak join tapi sebab tahu lagu sepohon kayu je tesingkir di peringkat sarinan..

ok semua pesembahan da selesai..ade plak cabutan bertuah..sebelom tu pon da ade gak..tapi nak tahu?no 46 yang mule2 saye dpt tu betuah rupenye..haha..gembire giler kawan saye dpt adiah..adiah die sebuah jam digital tapi tak bole bla tu bentuk jam tu cam bende alah penguji prengancy..huhu (saje kutuk padahal jeles).muahaha..

ni la budak betuah tu..tak nak tunjuk adiah ke?..tunjuk bunge je?

ok2 jgn marah..haha..tarik nafas panjang2..nak cakap sikit..bagi saye la kan..ok gak la wat majlis cam ni..dapat same2 kite makan, hepi ngan berhibur sebelom final exam..moga tak stress..




to all student in the world..sape2 yang amek exam tu saye ucapkan good luck..
chayok!! 
(sok nak balik kampung)
bye..


BiaR miMpi SaMpaI kE bInTaNg


Assalamualaikum..

Sihat semua???hehe..taw tak saye gembire giler arini coz esok nak balik kampung da..assignment plak 90% da siap anta kat lecturer..tinggal 10% je yang tak anta agi..yang tu kene anta pas study week..hoho..ok sebab telampau la hepi kan saye nak upload gambor2 yang menceriakan la..haha.. 


ni la budak kelas saye..kelas tak??



comel kan??..tengok yang tangan cam kepak rama-rama tu..



bile da tengok tgn cam kepak rama-rama tu come..mule ar semua pon ikut..hakhak



oh gedik..tidak!!!haha


tapi kan walau pon hepi sangat-sangat sekarang tapi ati sedih gak sebab nanti da nak bepisah ngan kawan-kawan semua..now da taon 3..tinggal satu sem lagi je..pas tu praktikal dan tah bile la bole jumpe ag kan??sob..sob..

k la nak gi nanges blakang pintu..bye!




kredit foto: http://gadissemasa04.blogspot.com/




Monday, 7 May 2012

Ikan =)


Assalamualaikum..

Hai, da makan belom?tetibe kan tanye soal makan..haha..perut ngah lapor ni sebab tu takde soalan lain da nak tanye..hee.. eh, ritu saya ade cite pasal ayam kan?? ok kali ni saya nak cite pasal ikan plak..haha..(ini bukan blog zoo yup)..

em..mesti korang tertanye-tanye kenapa plak ngan ikan??ok mai saya jawab persoalan tersebut..fish is my pet..bukan pet kepet kebung tu..ni dalam bahasa melayu die haiwan peliharaan @ kesukaan..


ikan emas dibawa belayar..eh pisang emas lorhh..


kalo korang nak tahu..dulu saya membesar dalam keluarga yg agak susah..so ayah saya die cari inisiatif (perghh..bangga giler guna pekataan canggih cenggitu) haha..nak cari duit lebih sebab adik beradik saya kalo sorang sekolah semua akan besekolah sebab kitaorang umur rapat-rapat..

pagi ayah saya wat keje kat sekolah (bukan keje sekolah ok), petang plak die gi cari ikan kat sungai..pas tu jual..hehe..sebab saya yg kecik jadi ayah saya slalu bawak pi ikut die..mak saya pon minat gak bab memancing ni, eh jangan tak taw nenek saya pon juara joran kat kampung dulu-dulu..haha

bole dikatakan tiap ari saya tengok ikan, maka terbitlah kecintaan saya pada haiwan tersebut..tapi ingat, jgn tanye saya ape name ikan di pasar @ pasaran sekarang sebab saya memang tak taw..haha

ikan yang saya pelihara ni sejenis ikan laga..ikan yang orang slalu jumpe kat parit@paya tu..ha..ikan tula..name die "HALU".kawan saya mimi yang bagikan..huhu


 
halu si ikan blue..



sebab tengok halu ni takde member..jadi mimi cadangkan beli seko ikan plastik untuk jadikan teman halu..eh jgn biarkan..gile nanti ikan aku..haha

jadi saya pon begegas ke pasar malam untuk mencari BBF si halu tu tapi ikan idup la kan...pastu bile da jumpe tak taw nak pilih mane satu?

mimi cakap pilih la ikan yang lincah bserta ligat tu ade 5eko rm4..tapi tokey cine tu ofer ikan yang tak pelu pakai oksigen tu 2eko rm3 tapi saya cam konfius je dlm ati *ade ke bende bnyawa dlm dunia ni xpakai oksigen* kalo die pon mesti da goal gak kan???..haha (nak suruh beli pon agak-agak la apex).

pikir punye pikir, beli la ikan lincah+ligat tu..beli balang skali ngan batu warna warni..sampai hostel saya masukan ikan-ikan tu tapi pelik bebenor bila diorang rakus semacam mengensel dinding balang plastik itu seperti mahu melepaskan diri..

tak sampai setengah jam..tit...tit...tit...mati blake..sedih sangat rase sebab Rm4 melayang..haha..tak dela..sedih sebab dorang mati tak tinggalkan hartanya..haha..tak juga..sedih sebab saya sayang ikan-ikan tu..terasa besalah jugak sebab kalo saya tak beli mesti dorang masih idup lagi besama tokey cine yang tak perlu oksigen tu..hahah..

tapi baru ni saya pegi lagi cari kawan untuk halu..dapat la seko nama die "HARA"..name ni saya yang bagi..kekeke..


hara si ikan merah..


saya nak sharing tips saya jaga ikan ni:
1- basuh balang beliau seminggu sekali kalo x buzy.
2- bagi makan beliau pagi, petang, malam (4-5 biji je..jimat)
3- tak payah tepuk beliau untuk tidur..

halu dan hara mengharungi kehidupan dalam dunia saya..





Friday, 4 May 2012

aYaM..


Assalamualaikum..

hai korang, tengah watpe tu???kalo tengah main fb ke?tengah boring ke?mai sini sat bace entry saya pasal makanan nih..huhu..saya nak share satu peberet food saya sejak kecik dan mula kenal nasi..haha..


jeng jeng jeng..

ini die..

AYAM..tapi bukan ayam bebulu taw


ayam yg suda ilang bulunya..haha


kalo korang nak taw ayam ni bole masak pelbagai jenis cara..ikut citarasa masing-masing la..antaranya:


ayam goreng bodo..haha..ni sepupu saya, nisa bagi name..tapi sebenarnya name beliau ayam goreng kunyit..


yang ni pulak..ayam goreng berempah..nampak tak sisik-sisik tu?rempah la tuh. =)
 

seterusnya.. ayam masak kicap..kicap pon peberet saya gak sebab tu kulit saya putih beseri..emm


ni ayam masak merah..jangan wat telalu pedas, nanti jadi bibir angelina jolie..wow!!

ok peberet mak saya.. gulai ayam kuning..kalo tambah kentang lagi power.


sup ayam pulak..peberet ayah saya..kalo orang sakit memang sesuai sangat..


ni tom yam ayam..warga siam wat memang sedap+pedas


orang indon plak wat ayam penyet..besenye harga die mahal sebab guna ayam kampung..


ayam panggang, ayam golek, ayam BBQ..sebenarnye same je tp saje nk giler glemer..haha


paprik ayam ..kalo mkn banyak rase nak muntah..


yang ni, gulai kari ayam..jangan taruk minyak banyak sangat ye..kolestrol tinggi..hehe


last skali, rendang ayam..kalo raye atau special event bole wat..makan ngan nasi minyak atau lemang..
 
adoii..rase nak raye la pulak..hehe


apepon...
 
jangan jadi ayam suda..kok ke ko kok


tips nak pilih ayam segar:

1. picit ekor ayam dengan jari. kalo takde minyak @ air keluar dari situ maknanye ayam tersebut dah lame..
2. cuba bau ayam di bahagian tengkuk. kalo bau pahit @ busuk tu tandanye ayam tu da lame sembelih..

tolong cek ok..

terima kaseh..dada..=)


Sunday, 29 April 2012

Tuhan Jagakan Dia


Assalamualaikum..


setelah penat arini abeskan kursus kawen slame 2ari..

tetibe ase nak bejiwang plak malam ni..haha

da tua-tua ni biase laa kan???ok mai dengar lagu nih..



Motif - Tuhan Jagakan Dia Lyrics

Hanya dirimu yang kucinta

Takkan membuat aku jatuh cinta lagi
Aku merasa kau yang terbaik untuk diriku

*

Walau kutahu kau tak sempurna
Takkan membuat aku jauh darimu
Apa adanya ku kan tetap setia kepadamu
         
Reff:
Tuhan jagakan dia,
dia kekasihku kan tetap milikku
Aku Sungguh mencintai
sungguh menyayangi setulus hatiku

Back to *
 

Saturday, 28 April 2012

Hari Keusahawanan


Assalamualaikum..
             
Hai, hai, hai, ape kabor semua?hehe..arap sihat ok..kali ni saya nak share satu pengalaman saya jadi penjual tudung pada 25 april  2012 ari rabu aritu semperna "hari keusahawanan".

first skali strategi yang saya buat, saya update status fb saya dan promosi jualan tersebut..

Mari beramai-ramai singgah di gerai kami "Tudung Oh Tudung" pada 25 April 2012 hari Rabu di Dataran PKP dari 8pg-5ptg..

Menarik:
*Beli tudung free beg plastik
*Model & penjual comel blako..
*Tudung Nur Kasih, Tudung Polkadot, Tudung Saji tidak temasuk 
*Tudung Bawal 1, 2, 3 Tone
*Nak bertong-tong pun ada ade.. 

p/s: 100 jenis kaler tudung menanti anda!!

memang banyak respon yang tak berpaedah comment di ruangan status ni..haha

esok malam, plak saya siapkan banner untuk gerai sampai tak tidor..punyer la semangat taw..


Pelangi Kasih Collection


mule-mule tak de name group saya letak jela "tudung oh tudung". pas kitaorang bincang letak name "rainbow collection" tapi ade gruop lain da gune..so tepakse la cari name baru and last skali group saya pakat setuju gune name "pelangi kasih collection"..hehe

ok bebalik pada cite tadi, dalam pukul 6 setengah pagi tak silap saya da besiap-siap nak pi kampus untuk sediakan tapak jualan..pas angkut barang dari rumah k.la (ahli group merangkap manager), kitaorang pon begerak naik bas ke kampus..

sampai kat tapak jualan tengok ramai da budak-budak bacth saya duk hias gerai mereka..gerai no 1 da gayut bantal angry birds taw..hakhak.."kelas kau maria!!!"..

sementara tunggu dada ngan najwa (ahli group jugak)sampai..kitaorang pasang dawai, buang air betakung(ni kena turunkan harga tapak ni)haha, angkut kusi meja dll..perghhh..memang penat giler..

tapi kena siapkan jugak sebab gerai mesti buka sebelom pukul 8 setengah pagi sebab nanti orang datang takkan tehegeh-hegeh lagi nak kemaskan???


antara tudung-tudung yang dijual


pas semua siap kitorang mulakan strategi yg kedua..bagi flyer ke pelanggan yang lalu lalang..tapi kan time mule-mule tu memang xreti nak promosi barang sebab tak de pengalaman..

jadi seingat saya, sebab malu nak menjual tudung tu saya pon pegi kedai sebelah dan buat-buat tanye dorang pasal barang yang dorang jual..haha..


 ni la gerai sebelah kiri saya menjual barangan kraf dari felt


tapi lame-kelamaan saya beranikan diri duk tegor orang yg duk lalu lalang depan gerai tu..ni strategi yang ketiga..



"mari bang beli tudung kat mak..kalo ade 8orang adik beradik pompan beli la 8helai"..dorang gelak..saya cakap tak pe cube lagi..

"mari dik beli tudung, ganti kan tudung lame dengan tudung baru..hujan-hujan ni tudung basah mari la beli tudung kering..kat sini semua ade kaler"...ok tak menjadi lagi..tapi saya ngn kawan-kawan lain tak putus asa sampai sakit tekak pon ade..

nak dijadikan cerita, sepanjang hari keusahawanan tu belangsung memang best giler same-same dapat menjual dalam tempoh satu hari..sane promosi sini promosi..memang meriah sgt.

dan alhamdulillah jugak..jualan tudung kitaorang dapat sambutan hangat cume time petang tu tak ramai orang sebab hujan..walaupun camtu, penjual tetap xbagi free taw..haha..kedekut bebenor..


 adat penjual tudung..org bubar kita lipat..huhu


Selain bejual ade gak beberapa permainan yg event manager buat..ade rebut kusi untuk laki dan pompan, sepak bola dan bole juga mempromosikan gerai masing-masing..eh tuju lagu pon bole ye..huhu


 geng feminin rebut kusi hitam..


pemenang rebut kusi (P) aida, (L) ibrahim


pas semua selesai ari pon da petang mate pon da ngantuk, dalam pukul 4setengah kitaorang pon duk mengemas barang dan bersihkan gerai..tapi kami sempat intai kedai sebelah taw sebab dorang nak dekat pukul 5 pon xtutup lagi..huhu 


kedai sebelah kanan menjual betul nih..hehe


dalam pukul 5 camtu kitaorang pon pi tunggu bas..muka pon da letih giler..bas sampai dan kitaorang pon balik..


tengok muka masing-masing..haha

kat sini saya nak share dari ape yg saya dapat:
*dari pengalaman kita dapat blaja sesuatu..
*kerjasama yang baik pekerjaan akan bejalan lancar..
*setiap kemesraan yg terjalin akan menjadi satu kenangan terindah..


sekian.. bye!