Wednesday, 29 February 2012

Full Stoppp !!!!



Mesti ramai yang tension and stress sangat-sangat kan bile berat badan korang tetibe naik.. tiap minggu pegi pasaraya cari penimbang.. kalo jenis mesin yang bebunyi tu siap bagitahu lagi berat korang 68KG.. perghhh.. memang tetusuk jiwa mak dengar nak..haha.. kalo jenis  benombor plak.. masuk 20$.. tengok nombor tetera terus diam seribu bahasa.. esok lusa mesti tak makan..hakhak.. tapi sebelum "kejadian" tu tak ingat nak bepada-pada.. semua bende nak sumbat dalam mulut.. janji sendawa.. blurpppp.. bile berat naik mendadak mula la.. gelisah alah resah duduk diamuk sakit rindu.. haaa.. kan kak jah da start membebel..haha..

Tapi jangan risau wahai hulubalang-hulubalangku.. bedirinya hamba di sini, pemegang mohor-mohor besar raja-raja berlembing mengishtiharkan satu tips kesihatan iaitu 8 jenis makanan yang perlu korang elakkan untuk memantainkan atau mengurangkan berat badan korang yang naik mecungap tu..huhu.. nak tahu ape?? meh sini hamba urai satu-persatu..

1. Soft Drinks / Minuman bergas

Seperti yang korang semua tahu.. mungkin jugak ade yang tak tahu (jenis ni jenis yang malas nak amek pot or dll) Soft drinks merupakan minuman sejuk, segar, manis, dan addictive. Skali teguk memang rase puas kan?? tapi sebenarnye soft drinks ni mengandungi kandungan kafein yang sangat tinggi. Penggemar minuman jenis ni mungkin tidak tahu atau tidak sedar akan tercetusnya kebergantungan dan addiction terhadap air bergas dan bekafein yang di minum. Minuman ni jugak hampir kesemuanye atau tidak "secoet" pon dalam bahasa pahangnya, berkhasiat untuk badan anda. Pesanan saya,  bebanyakan la minum air masak or air kosong.. kalo  korang rase perlukan gula, just amek jus buah-buahan macam epal or limau.. lagi bagus..

2. 
Minuman Kedai Kopi

Ni same macam minuman bergas jugak, kalo pak cik-pak cik yang lepak kat kedai kopi tu mesti oder air kopi sambil main aji kan??.. tak pon abang-abang bola yang duk sokong Malaysia yang tak menang-menang tu..haha.. kalo jenis orang lagu ni.. mai cek nak kabaq kat hangpa suma.. tolong henti kan la minum air bekafien ni.. sat agi takut hangpa pulak yang goal oke..haha.. sebab ape cek cakap lagu ni?? kebanyakan kopi di kedai la ni mengandungi creamer, gula, dan perisa tambahan yang lain. Tak kira samada kopi o' atau susu rendah kalori.. semua sama ja.. Kalo hangpa duk kalut nak minum jugak , hangpa kena oder kopi o' kosong dan suruh brader tu bawakan susu, creamer atau gula kat meja hangpa.. kabaq jela nak isi sendiri.. sat agi mesti dia kata "aku ke ko owner kedai ni tonk??"..haha

3. Produk kaya tepung

Ini satu lagi.. elakkan makan roti putih dan makanan yang mengandungi tepung yang diperkaya. Tepung yang diperkaya ni dalam erti kata lain adalah tepung tersebut telah di ‘bleached’ dan kehilangan khasiat yang berharga. Maksudnye da hilang la kesegaran dan keaslian sebenar.. Kalo teringin jugak nak makan roti belilah roti buatan Malaysia..haha.. tak la roti yang mengandungi gandum dan pasta.. tebaik wok..

4. Roti, kek, dll

Kalo sebut pasal kek ni memang hilang kestabilan diri.. sebab biler tengok je 'beliau' mesti bekocak air liur menahannye..kan?? hehe.. lebih-lebih lagi kalo kek coklat.. memang sedap giler gaban kot..haha.. roti keju yang besar dan muffin yang bersaiz penumbuk korang tu pon same.. bukanlah pilihan yang tepat untuk makan. Kandungan makanan macam ni kadangkala di luar jangkaan kite.. Kebanyakannye mengandungi tepung yang diperkaya, gula dan lemak tepu yang sangat tinggi.. kalo nak beli makanan, pastikan korang periksa makanan tesebut mengandungi minyak yang dihidrogenkan dari marjetin atau tidak.. sebab sesetengah  pengeluar makanan ni suke menipu.. kat label tu tulis ‘tanpa lemak tepu’.. mase promosi pulak kate kurang lemak ape la.. padahal da abes makan betepu-tepu lemak kau kutip.. kalo da rase ragu-ragu macam gitu.. kene la periksa dulu kandungan bahan yang di gunakan yup..


5. Makanan pek segera/Makanan dalam tin (instant) 

Nudget, bebola, sardin dan dll.. di mana je kite boleh jumpe makanan ni kan??.. dan makanan jenis nilah yang paling banyak dibeli oleh orang (betul la.. takkan tenggiling pulak ye tak)..hehe.. sebab musabab kite memerlukan makanan ni di sebabkan jadual harian yang padat.. so kite mesti nak makan sesuatu yang mudah dan pantas.. lagipon makanan segera ni memang sedap dan delecious..huhu.. tapi sebenarnya yang sedap tula boleh mendatangkan penyakit walaupon dalam jangka masa yang panjang kerana makanan berpek ni mempunyai kandungan garam dan penambah perisa yang tinggi dan kite sendiri pon tidak boleh mengawal kandungan garam, gula, dan krimer yang meresap ke dalam badan kite. jadi amek la makanan yang kurang mengandungi kalori yang tinggi.
7. Makanan bergoreng 

Ok makanan jenis ni pulak mengandungi kalori yang tersembunyi.. bukan tesorok..haha.. tetapi pada sesetengah restoran ni kadang-kala mereka menggunakan minyak yang mengandungi lemak tepu, atau makanan digoreng yang begaul dengan mentega atau telur yang banyak. sila jauhi makanan-makanan seperti ni.. antara contohnye goreng pisang, mee goreng, car kuew teuw dll. Kalo rase memang meroyan sangat nak makan makanan ni.. sila-silakan la rajin untuk memasak di rumah supaya mudah untuk kite menentukan pemilihan kuantiti bahan yang digunakan mengikut resepi korang sendiri..


8. Makanan segera


Giler.. siapa yang tak suka burger, ayam goreng dan french fries kan? Memang sedap kemain, tapi ni la makanan yang paling belemak dan mesti di elakkan  dari hidup korang.. makanan segera sepeti ni kebanyakannye di goreng dan jarang sekali mempunyai vitamin dan mineral yang diperlukan tubuh badan.  SO WHAT?? Hadkan la pengambilan makanan segera kepada 1 – 2 kali saje setiap bulan.. tu kire ade peluang lagi la nak makan kfc, mcd or burger king sekali-skala..hehe..

Ok la wei, saya nak pi tido la pas kenyang melantak burung puyoh tadi.. haha.. kite jumpe lagi di lain ari dan bukan waktu yang sama dalam rancangan "kala malam epi tetido"..huhu.. tata..





Saturday, 25 February 2012

AtaSi KeSeDiHan KaMu OkEh..


Hidup tak pernah lekang dengan masalah. Bukan manusia namanya kalau hidup tidak diduga. Setiap orang punya masalah masing-masing, cuma caranya saja yang berbeza. Bila hati sedang bersedih, jiwa sedang berduka, minda sedang berkecamuk, resah dan gundah menjadi teman setia. Sejak dua menjak nie rajin betul nak berblog sebab jiwa kacau nak menaip..hoho...So nak share sikit bagaimana cara mengatasi kesedihan dan kepiluan.


Menangis
- menangislah semahunya kalau itu buat korang lega.  Kalau orang lelaki tu susah sikit nak menangiskan, saya rasa tips nie sesuai untuk perempuan je la!huhu..

 

Berdoa - Mohonlah kepadaNYA. Ingatlah, doa itu senjata bagi orang mukmin. Berdoalah semoga dipermudahkan segala urusan. Insyaallah hati akan tenang dan akan segera peroleh cara menyelesaikan masalah itu.


Amalkan tasbih, tahmid dan takbir - Inilah petua yang diberikan oleh Rasulullah SAW kepada anaknya Siti Fatimah. Perbanyakkan selawat dan zikir.


Sibukan diri dengan sesuatu - Lakukan aktiviti yang boleh melupakan segala kekusutan seperti perbanyakan membaca al-Quran, membaca pelbagai bahan bacaan, terlibat dengan aktiviti usrah, melayari internet dan sebagainya.


Luahkan perasaan - Bermacam cara boleh digunakan untuk meluahkan perasaan. Carilah seseorang yang paling korang percaya, sebaiknya yang ada pertalian darah atau orang yang arif dalam agama, menulis diari atau catatan harian, menulis blog dan sebagainya.


Senyum - Apabila berada dalam tekanan, cubalah untuk senyum. Tonton video yang lucu, baca cerita yang lucu, dekatkan diri dengan rakan-rakan yang lucu yang boleh membuatkan korang ketawa secara automatik. Ketawa dapat menghilangkan sedih.




Setiap orang ada cara yang tersendiri untuk mengatasi kesedihan. Apa pun jangan jadikan masalah itu sebagai tekanan yang boleh merosakkan diri. Setiap masalah ada jalan penyelesaiannya. Sesungguhnya masalah itu adalah salah satu dalam cabang kehidupan untuk kita mengecapi pengalaman hidup. 

Tampil dengan solekan RINGKAS

Assalamualaikum kengkawan..


Malam ni saya nak kongsi sedikit tips kecantikan dari segi solekan wajah.. Tak perlu amek mase bejam-jam untuk tampil cantik.. Cukup sekadar solekan yang ringkas saje.. jom try cara nih..!!!


1. Bersihkan muke anda telebih dahulu dan lap sehingga kering.. 













2. Sapukan krim keseluruh muke dan pastikan tidak terlalu tebal..
















3. Pakai dan Ratakan bedak debu mengikut keselesaan anda..


















4. Calitkan sedikit eyeshadow yang bewarna natural..





















5. Gunakan eyeliner pencil untuk melukis kelopak mate..












6. Alis dan bentukkan kening anda dengan eyebrow pencil bewarna coklat..





7. Lentikkan bulu mate anda dengan maskara waterproof..


8. Layangkan blusher bewarne pink di pipi gebu anda.. 

9. Oleskan lipstik yang bewarne lembut agar tidak terlalu menyerlah..



  


Done!!!

...

...

...

...

...


erkkk..hahaha..

...


...


...






tadaaaaa..


Ini lah hasilnya.. :D


ok,nak tido.esok nak pi seremban ade program..wic me luck .bubye!



Friday, 24 February 2012

Keychain Felt Wakaka

Assalamualaikum..

Okeh.. entry kali ni saya nak citer pasal my new hobby iaitu membuat keychain dari kain felt. Saya memang minat menjait dari bertukang dalam periuk atau kuali..haha.. Sampaikan mak saya pernah tegur "Eh, awok nak bagi laki awok makan jarum ke??"..erk.. (Dia bengang la tuh..kihkih).. Ape pon tak bole tapi sebab minat yang teramat sangat saya tetap teruskan jua..huhu.. Bebalik pada citer tadi mesti ramai yang nak tahu.. ape tu kain felt? ape tu? ape tuh???..hehe.. ni die rupe kain felt.. 



tapi telupe plak asal-usulnya dari jepun ke? korea ke? entah. kain felt nih macam ala-ala kain baldu kot tapi die kesat and tak pon lebih kurang macam span basuh pinggan yang ade warne hijau kat atas die tuh.. bleh imagine x? tahu? Kalo xtahu memang xpenah basuh pinggan lettew..huhu.. memang banyak pilihan warna. Very colourful yawww! T_T.

Start saya tegerak hati nak buat kraftangan felt ni biler saya nampak kat satu kedai sekitar Nilai setaun yang lalu.. Giler lame..haha.. Pastu saya start la jugak tak duk diam asyik nak mencari kain tu je walaupon mase tu da nak final exam..huhu.. yang jadi mangsanye kawan saya huda, najwa dan dada yang duk ikut ke hulur-kehilir dengan saya..hahah.. time kaseh yup.. Last-last dapat jugak cari dekat sekitar Masjid Jamek.. tak silap saya kedai tu namenya syarikat bunga reben ke hape entah.. bedekatan ngan semua house.. besar saiz 4A harge die rm2.00 sekeping..

Lepas final exam.. selame 4 bulan cuti sem tu saya pun mulakan la aktiviti yang menjadi "kebengangan" mak saya..haha.. pandang sinis je biler saya kluarkan kotak pertukangan saya.. First saya buat.. ni die bentuk "hati".. orang putih kata "love"..hehe


Bile da banyak siap.. saya simpan dalam kotak kasut.. entah macam mane satu hari jiran seblah umah saya, ipah datang dan tengok.. bese la budak sekolah rendah biler tengok bende pelik je mesti la nak..haha.. saya pon kesian tengok die da macam program bersamamu saya bagi la satu..

Ini die katak oh katak yang sebijik tembam macam die..huhu
Petang besoknye.. lepas sekolah ipah datang lagi umah saya.. kali ni die bawak tempahan.. saya tekejut giler sebab memang banyak permintaan.. bile di selidik rupenye die bawak pegi sekolah keychain yang saya bagi semalam tu tunjuk kat kawan-kawan die.. hmm.. memang belagak sungguh budak nih..haha... saya cakap saya tak jual.. saya buat ni tuk suke-suke mase cuti panjang.. tapi mungkin sebab otak ipah tu lebih cergas pasal duit dari saya, die syorkan saya jual dari simpan saje.. Saya pon pikir-pikir dan jadi la saya sorang peniaga tegar kat umah tuh..haha.. saya jual rm1.50 satu..


Macam-macam tempahan yang saya terima..

Bese la kalo budak pompan yang tempah.. mesti yang comel-comel punye.. antaranya..
bintang ke tapak sulaiman??teka..haha

kuching ke rimau??haha..kalo rimau comel cam ni mau cubit je kalo jumpe..hihi

yang ni penempahnye mesti islamik sikit..hehe

tapi kalo budak laki lain pulak.. mesti la jersi takkan la baju gaun warne pink kan??huhu..

baju polkadot pon ade..bahaha..

twitter..tahu ke dorang twitter tu ape?

fb..kalo yang ni sure tahu punye..hihi

tapi saya pelik ngan sorang budak pompan ni.. name die tak silap normah.. normah ke? (eh ade ke orang zaman sekarang nak letak name normah) hehe.. tapi sebab ape saya cakap die pelik.. ni jawapannye..


haha.. saya pon tak paham knape die nak tempah boneka ni?? 12jam ko nak ciapkan..tecucuk jarum aku..haha

tapi ape pon saya bepuas hati sangat sebab ramai yang hargai ape yang saya buat dan income yang saya dapat jugak melebihi bajet saya kluarkan..hakhak.. erk.. seblom tu.. nak tahu.. mak saya pon da mule suke tengok bende alah yang saya buat nih.. oleh yang demikian itu.. cewah.. saya hadiahkan die seekor rama-rama hijau yang tak bole terbang.. sebab hijau warne kegemaran beliau..
  nampak macam biru kan?haha..

dan tak lupe jugak pada kengkawan saya..hehe

sebenarnye banyak lagi yang bole buat mengunakan kain felt ni.. bukan keychain saje.. contoh bekas pensil.. klip rambut..  purse duit.. casing handphone.. macam-macam.. ikut kekretifan sendiri la.. tapi kalo behajat nak jual sure kan cantik dan kemas.. kalo tak pas ni mesti dorang tempah pulak pedang ke? periuk api ke? batu nisan ke?..haha.. semoga ape yang saye share ni memberi manfaat dan idea kepada anda semua.. okeh.. tata..

Puding Trifle Koi


Sibuk jelajah blog orang sana sini tetibe teringin lah pulak nak share bagaimana cara membuat puding trifle. Di ingatkan bahawa saya sendiri pun belum sempat untuk mencubanya..haha.. Mula-mula tengok dan rasa puding trifle ni mase makan beradab abang sulong saya kawen taun lepas. Jiran sebelah rumah yang buat.. Perghhh..memang betul-betul  hoowliow.. Rase skali terabur gigi..hehe.. Kalau kawan-kawan berani nak cube.. Ini resepinya.. saya copy dari blog http://www.myresipi.com/top/detail/421

Bahan-bahan
·         1 tin susu cair
·         1 sd besar gula
·         4 sd besar tepung kastard
·         1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
·         ½ biji kek gulung sederhana saiznya
·         1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya
·         1 peket agar-agar jeli kristal Nona
·         1 mangkuk air panas



Cara-cara
  1. Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api. 
  2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api. 
  3. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
  4. Masukkan buah-buahan tin hingga habis.
  5. Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi. 
  6.  Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.      
  7.  Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan. 
Kalau jadi buat.. Begini hasilnye.. Warnanye memang menarik kerana ia adalah hidangan pencuci mulut.. Kepada orang-orang malas macam saya memang patut cuba kerana resepi
ni teramatlah senang.. Selamat Mencuba =)


Thursday, 23 February 2012

Kesepianmu Ibu


Suatu waktu dalam hidup kita, ibu kita adalah ibu yang kesepian...
Merindukan kita yang mulai asyik dengan diri sendiri...
Kita mulai membangun cara pandang berbeza, cita rasa berbeza, dan bahkan mencari alasan yang terlalu rumit untuk merasa tidak bisa memahami hati seorang ibu secara zahirnya.... Di usia kita yang sudah terlalu matang untuk menjadi lelaki atau perempuan dewasa, ibu kita masih dan akan selalu berkata: "Hati-hati nak." Dan, kita selalu menjawabnya,
"Jangan risau ibu, tiada apa-apa,"

Suatu masa dalam hidup kita, ibu kita adalah ibu yang menahan rindu. Menanti bertemu dengan anak-anak yang mulai terasa tak lagi selesa bersamanya. Belajar jauh, hidup jauh membina rumah tangga sendiri, merantau jauh mencari sumber rezeki, pergi jauh mencari pengalaman hidup yang berbeza. Bahkan sebahagian kita yang tinggal satu rumah dengannya juga seperti hidup dalam dunia yang berbeza. Kita dekat tetapi dia berasa begitu jauh.

Suatu ketika dalam hidup kita, ibu kita adalah ibu yang mencintai kita dengan segenap perasaannya yang dulu, tidak berubah. Sama kuatnya, sama tulusnya. Sementara kita tumbuh dalam keangkuhan-keangkuhan kecil yang kadang-kala berubah menjadi kesombongan hati. Mungkin kita memang bukan kanak-kanak lagi, tapi perubahan itulah yang membawa kealpaan kita untuk memahami perasaan ibu. Hanya bila tiba-tiba sakit datang mengganggu kita, saat itu saja barangkali kita rindu pelukan dan sentuhan cinta seorang ibu.
 

Suatu saat dalam hidup kita, ibu kita adalah ibu yang tidak lelah berharap dan berdoa untuk kita. Bahkan, biarpun kita mengganggap diri kita telah berjaya. Seorang ibu tetap memohon di dalam hatinya, bahawa apapun yang dicapai anak-anaknya, masih harus diberikan ruang-ruang kesenangan kerana dia tahu tidak ada yang kekal berada di atas. Lambat laun berada di bawah jua.



Sejenak, marilah kita bicara tentang keadaan ibu. Merenungkan rasa sepi dan derita karana kita seringkali tidak memahami keinginannya. Jangan biarkan hari-harinya yang tersisa hanya diisi dengan lamunan. Jangan persiakan usia ibu dengan membiarkannya memendam rasa rindu yang tak kunjung tiba. Marilah kita bicara tentang keadaan ini, agar suatu saat nanti kita tak menyesali sikap acuh kita ketika rasa sepi telah merenggut segalanya.



Ibu kau di siram Air Surgawi di telapak kakimu terpancar sinar Surgawi, tiada masa yang dapat melupakanmu. Jasamu tak dapat ku tebus oleh apapun... doamu akan selalu membimbing diriku untuk menempuh kehidupan ini.



Kepada ibu saya, SARIPAH BINTI MUSA... Ada dan tiada dirimu, kau akan selalu ada didalam HATIKU.... Sungguh, engkau wanita yang paling kusayangi..... Sayang Mak!!!


Mengembara Hati Seorang Sahabat...




Dalam dunia ini, kita tidak punya sesiapa kecuali diri sendiri.. tetapi dalam kita bersendiri, kita beruntung kerana mempunyai seorang sahabat yang memahami kita.



Sebagaimana kita mengharapkan keikhlasan dan kejujuran seorang sahabat, begitu juga dia. Tetapi kita sering terlupa akan hal itu. Kita cuma mengambil kira tentang harapan dan perasaan kita. Kita rasa dikhianati bila dia tidak menepati janjinya. Kita tidak memberi dia peluang untuk menerang keadaannya.


Bagi kita, itu alasannya untuk menutup kesilapan dan membela diri. Kita terlupa, kita juga pernah membiarkan dia ternanti-nanti....kerana kita juga ada janji yang tidak ditepati. Kita beri beribu alasan, 'memaksa' dia menerima alasan kita. Waktu itu, terfikirkah kita tentang perasaannya??? Seperti kita, dia juga tahu rasa kecewa....tetapi kita sering terlupa. Untungnya mempunyai seorang kawan yang sentiasa di sisi kita pada waktu kita memerlukan dia.


Dia mendengar luahan perasaan kita, segala rasa kecewa dan ketakutan, harapan dan impian kita luahkan, dia memberi jalan sebagai laluan penyelesaian masalah. Selalunya kita terlalu asyik bercerita tentang diri kita hingga kadang-kadang terlupa kawan kita juga ada cerita yang ingin dikongsi bersama kita.


Pernahkah kita memberi dia peluang untuk menceritakan tentang rasa bimbangnya, rasa takutnya? Pernahkah kita menenangkan dia sebagaimana dia pernah menyabarkan kita? Ikhlaskah kita mendengar tentang kejayaan dan berita gembiranya? Mampukah kita menjadi sumber kekuatannya seperti mana dia meniup semangat setiap kali kita merasa kecewa dan menyerah kalah?


Dapatkah kita yakinkan dia bahawa kita boleh dipercayai, kita boleh dijadikan tempat untuk bersandar bila terasa lemah, agar tidak rebah? Bolehkah kita menjadi bahu untuk dia sandarkan harapan? Sesekali jadilah kawan yang mendengar dari yang hanya bercerita. Ambillah masa untuk memahami hati dan perasaan kawan, kerana dia juga seorang manusia, dia juga ada rasa takut, ada rasa bimbang, sedih dan kecewa.


Dia juga ada kelemahan dan dia juga perlukan kawan sebagai kekuatan. Jadilah kita kawannya itu. Kita selalu melihat dia ketawa, tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangka. Disebalik senyumannya itu, mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan, disebalik kesenangannya, mungkin tersimpan seribu kekalutan, kita tidak tahu.. tetapi jika kita cuba jadi sahabat seperti dia, mungkin kita akan tahu.

 


Renungilah...














Taking from: http://aurafm.com/?cat=55