Thursday, 31 May 2012

The Night Natural Glory..


Assalamualaikum..

Perghhh..kalo bace tittle tu cam best je kan??hehe..sebenar tu malam siswi-siswi melawo ngan mengelip taw..haha..saye baru je join majlis ni sebab majlis ni untuk siswi kolej kediaman..sebelom ni duduk rumah sewa..so ni kali pertama la ikut aktiviti sebegitu..

tapi nak cite sikit la pasal majlis tersebut..tema kali ni wane purple + putih..petang tu sy amek kupon ngan nombor betuah la konon2nye..no saye mule 46 tapi tukar ngan kawan dpt no 43..eh dapat la skali kerongsang rama-rama..


no 43 tu xbetuah pon..haha..kerongsang tu kene pakai malam tu..

tak silap saye majlis start pukul8 tapi saye datang lambat coz nak jadi najwa latif yang sangat voke..haha..saye g ngan kawan sebilik..

ni la die cik tim ngn cik yued..xmudah letak rerama atas kepala..

sampai2 je NC da siap berucap..pas tu kene gi daftar name..eh2x dapat lagi la hadiah..tuparware sebijik ngan bekas isi ape ntah..isi surat kot..haha

nila barang2 nye..

da abes register..kiteorang pon mencari la meja nak duduk ngan makan..kalo ikutkan menu die announcement sebelom ni mcm best je..

antaranye la..kan??

tapi yang dapat kiteorang makan 2, 3 jenis je tapi syukur la kan dapat gak makan?hehe..(sape suruh dtg lambat)..hoho

time to eat...yeay!!!

haha..memang licin ar kiteorang makan..xsempat la nak tapau..tuparware kan da bg tadi..

tengok tu.ya Allah der..haha

takut tecekik..minum plak...hehe

pas abes je makan ade la sikit pesembahan dari budak2 USIM untuk meriahkan majlis malam tu..

puisi dalam bahasa mandarin..yg sampaikan budak kos saye gak..idup FPBU =)

kump interaksi..
dulu nak join tapi sebab tahu lagu sepohon kayu je tesingkir di peringkat sarinan..

ok semua pesembahan da selesai..ade plak cabutan bertuah..sebelom tu pon da ade gak..tapi nak tahu?no 46 yang mule2 saye dpt tu betuah rupenye..haha..gembire giler kawan saye dpt adiah..adiah die sebuah jam digital tapi tak bole bla tu bentuk jam tu cam bende alah penguji prengancy..huhu (saje kutuk padahal jeles).muahaha..

ni la budak betuah tu..tak nak tunjuk adiah ke?..tunjuk bunge je?

ok2 jgn marah..haha..tarik nafas panjang2..nak cakap sikit..bagi saye la kan..ok gak la wat majlis cam ni..dapat same2 kite makan, hepi ngan berhibur sebelom final exam..moga tak stress..




to all student in the world..sape2 yang amek exam tu saye ucapkan good luck..
chayok!! 
(sok nak balik kampung)
bye..


BiaR miMpi SaMpaI kE bInTaNg


Assalamualaikum..

Sihat semua???hehe..taw tak saye gembire giler arini coz esok nak balik kampung da..assignment plak 90% da siap anta kat lecturer..tinggal 10% je yang tak anta agi..yang tu kene anta pas study week..hoho..ok sebab telampau la hepi kan saye nak upload gambor2 yang menceriakan la..haha.. 


ni la budak kelas saye..kelas tak??



comel kan??..tengok yang tangan cam kepak rama-rama tu..



bile da tengok tgn cam kepak rama-rama tu come..mule ar semua pon ikut..hakhak



oh gedik..tidak!!!haha


tapi kan walau pon hepi sangat-sangat sekarang tapi ati sedih gak sebab nanti da nak bepisah ngan kawan-kawan semua..now da taon 3..tinggal satu sem lagi je..pas tu praktikal dan tah bile la bole jumpe ag kan??sob..sob..

k la nak gi nanges blakang pintu..bye!




kredit foto: http://gadissemasa04.blogspot.com/




Monday, 7 May 2012

Ikan =)


Assalamualaikum..

Hai, da makan belom?tetibe kan tanye soal makan..haha..perut ngah lapor ni sebab tu takde soalan lain da nak tanye..hee.. eh, ritu saya ade cite pasal ayam kan?? ok kali ni saya nak cite pasal ikan plak..haha..(ini bukan blog zoo yup)..

em..mesti korang tertanye-tanye kenapa plak ngan ikan??ok mai saya jawab persoalan tersebut..fish is my pet..bukan pet kepet kebung tu..ni dalam bahasa melayu die haiwan peliharaan @ kesukaan..


ikan emas dibawa belayar..eh pisang emas lorhh..


kalo korang nak tahu..dulu saya membesar dalam keluarga yg agak susah..so ayah saya die cari inisiatif (perghh..bangga giler guna pekataan canggih cenggitu) haha..nak cari duit lebih sebab adik beradik saya kalo sorang sekolah semua akan besekolah sebab kitaorang umur rapat-rapat..

pagi ayah saya wat keje kat sekolah (bukan keje sekolah ok), petang plak die gi cari ikan kat sungai..pas tu jual..hehe..sebab saya yg kecik jadi ayah saya slalu bawak pi ikut die..mak saya pon minat gak bab memancing ni, eh jangan tak taw nenek saya pon juara joran kat kampung dulu-dulu..haha

bole dikatakan tiap ari saya tengok ikan, maka terbitlah kecintaan saya pada haiwan tersebut..tapi ingat, jgn tanye saya ape name ikan di pasar @ pasaran sekarang sebab saya memang tak taw..haha

ikan yang saya pelihara ni sejenis ikan laga..ikan yang orang slalu jumpe kat parit@paya tu..ha..ikan tula..name die "HALU".kawan saya mimi yang bagikan..huhu


 
halu si ikan blue..



sebab tengok halu ni takde member..jadi mimi cadangkan beli seko ikan plastik untuk jadikan teman halu..eh jgn biarkan..gile nanti ikan aku..haha

jadi saya pon begegas ke pasar malam untuk mencari BBF si halu tu tapi ikan idup la kan...pastu bile da jumpe tak taw nak pilih mane satu?

mimi cakap pilih la ikan yang lincah bserta ligat tu ade 5eko rm4..tapi tokey cine tu ofer ikan yang tak pelu pakai oksigen tu 2eko rm3 tapi saya cam konfius je dlm ati *ade ke bende bnyawa dlm dunia ni xpakai oksigen* kalo die pon mesti da goal gak kan???..haha (nak suruh beli pon agak-agak la apex).

pikir punye pikir, beli la ikan lincah+ligat tu..beli balang skali ngan batu warna warni..sampai hostel saya masukan ikan-ikan tu tapi pelik bebenor bila diorang rakus semacam mengensel dinding balang plastik itu seperti mahu melepaskan diri..

tak sampai setengah jam..tit...tit...tit...mati blake..sedih sangat rase sebab Rm4 melayang..haha..tak dela..sedih sebab dorang mati tak tinggalkan hartanya..haha..tak juga..sedih sebab saya sayang ikan-ikan tu..terasa besalah jugak sebab kalo saya tak beli mesti dorang masih idup lagi besama tokey cine yang tak perlu oksigen tu..hahah..

tapi baru ni saya pegi lagi cari kawan untuk halu..dapat la seko nama die "HARA"..name ni saya yang bagi..kekeke..


hara si ikan merah..


saya nak sharing tips saya jaga ikan ni:
1- basuh balang beliau seminggu sekali kalo x buzy.
2- bagi makan beliau pagi, petang, malam (4-5 biji je..jimat)
3- tak payah tepuk beliau untuk tidur..

halu dan hara mengharungi kehidupan dalam dunia saya..





Friday, 4 May 2012

aYaM..


Assalamualaikum..

hai korang, tengah watpe tu???kalo tengah main fb ke?tengah boring ke?mai sini sat bace entry saya pasal makanan nih..huhu..saya nak share satu peberet food saya sejak kecik dan mula kenal nasi..haha..


jeng jeng jeng..

ini die..

AYAM..tapi bukan ayam bebulu taw


ayam yg suda ilang bulunya..haha


kalo korang nak taw ayam ni bole masak pelbagai jenis cara..ikut citarasa masing-masing la..antaranya:


ayam goreng bodo..haha..ni sepupu saya, nisa bagi name..tapi sebenarnya name beliau ayam goreng kunyit..


yang ni pulak..ayam goreng berempah..nampak tak sisik-sisik tu?rempah la tuh. =)
 

seterusnya.. ayam masak kicap..kicap pon peberet saya gak sebab tu kulit saya putih beseri..emm


ni ayam masak merah..jangan wat telalu pedas, nanti jadi bibir angelina jolie..wow!!

ok peberet mak saya.. gulai ayam kuning..kalo tambah kentang lagi power.


sup ayam pulak..peberet ayah saya..kalo orang sakit memang sesuai sangat..


ni tom yam ayam..warga siam wat memang sedap+pedas


orang indon plak wat ayam penyet..besenye harga die mahal sebab guna ayam kampung..


ayam panggang, ayam golek, ayam BBQ..sebenarnye same je tp saje nk giler glemer..haha


paprik ayam ..kalo mkn banyak rase nak muntah..


yang ni, gulai kari ayam..jangan taruk minyak banyak sangat ye..kolestrol tinggi..hehe


last skali, rendang ayam..kalo raye atau special event bole wat..makan ngan nasi minyak atau lemang..
 
adoii..rase nak raye la pulak..hehe


apepon...
 
jangan jadi ayam suda..kok ke ko kok


tips nak pilih ayam segar:

1. picit ekor ayam dengan jari. kalo takde minyak @ air keluar dari situ maknanye ayam tersebut dah lame..
2. cuba bau ayam di bahagian tengkuk. kalo bau pahit @ busuk tu tandanye ayam tu da lame sembelih..

tolong cek ok..

terima kaseh..dada..=)