Friday, 4 May 2012

aYaM..


Assalamualaikum..

hai korang, tengah watpe tu???kalo tengah main fb ke?tengah boring ke?mai sini sat bace entry saya pasal makanan nih..huhu..saya nak share satu peberet food saya sejak kecik dan mula kenal nasi..haha..


jeng jeng jeng..

ini die..

AYAM..tapi bukan ayam bebulu taw


ayam yg suda ilang bulunya..haha


kalo korang nak taw ayam ni bole masak pelbagai jenis cara..ikut citarasa masing-masing la..antaranya:


ayam goreng bodo..haha..ni sepupu saya, nisa bagi name..tapi sebenarnya name beliau ayam goreng kunyit..


yang ni pulak..ayam goreng berempah..nampak tak sisik-sisik tu?rempah la tuh. =)
 

seterusnya.. ayam masak kicap..kicap pon peberet saya gak sebab tu kulit saya putih beseri..emm


ni ayam masak merah..jangan wat telalu pedas, nanti jadi bibir angelina jolie..wow!!

ok peberet mak saya.. gulai ayam kuning..kalo tambah kentang lagi power.


sup ayam pulak..peberet ayah saya..kalo orang sakit memang sesuai sangat..


ni tom yam ayam..warga siam wat memang sedap+pedas


orang indon plak wat ayam penyet..besenye harga die mahal sebab guna ayam kampung..


ayam panggang, ayam golek, ayam BBQ..sebenarnye same je tp saje nk giler glemer..haha


paprik ayam ..kalo mkn banyak rase nak muntah..


yang ni, gulai kari ayam..jangan taruk minyak banyak sangat ye..kolestrol tinggi..hehe


last skali, rendang ayam..kalo raye atau special event bole wat..makan ngan nasi minyak atau lemang..
 
adoii..rase nak raye la pulak..hehe


apepon...
 
jangan jadi ayam suda..kok ke ko kok


tips nak pilih ayam segar:

1. picit ekor ayam dengan jari. kalo takde minyak @ air keluar dari situ maknanye ayam tersebut dah lame..
2. cuba bau ayam di bahagian tengkuk. kalo bau pahit @ busuk tu tandanye ayam tu da lame sembelih..

tolong cek ok..

terima kaseh..dada..=)


2 comments:

  1. ahh..xkire! ayam goreng bodo jugek nama die..hahaha.

    kome pn minat ayam..nyum2 :}

    ReplyDelete
  2. haha..nanti g daftar name die kat JPN ye..name ic xleh tukar..hehe

    ReplyDelete