Friday, 18 October 2013

HandCraft Coming !!!


Assalamualaikum..

hai semua, arini sy baru je cuci sawang kat blog sy ni..
ase da bekulat kot.. bebulan da tak bebuke.. hihi
tapi kali ni sy nak share sesuatu pd bakal2 pengantin..
especially yg nak save bajet tu.. huhu.. iaitu
paperbag comel utk isi cenderamata..

korang penah dengar/tengok tak??
kertas coklat yg org isi goreng pisang tu??
brown paperbag kalo tak silap name omputihnye..
kalo tak leh imagine.. ni die ruphenye.. haha


brown paperbag ni memang murah..
maybe bole dpt 100pcs bawah rm3/rm4..
tengok kedai yg jual jugak kan?hehe..

eh, buat ape ngan paperbag ni?
tak cun langsung.. coklat je ke wane die??
ok2.. time ni la kene gunekan kepakaran..
dan kekretifan korang..

eh, skali lagi sy tnye..
penah tengok/lihat kertas putih bulat corak2?
bese kertas ni orang alas kuih raye/gelas?
tak leh imagine jugak??


haa.. ni die.. doily paper namenye..
harge die tak bape sure..
tapi murah la sebab die ni nipis dan berpuluh2 helai..
kegunaan die sebagai hiasan ke atas paperbag coklat td..
ikut korang la nk deko cam ne..
nak tepet atas ke? nak tepet tengah ke?
takde sape kisah.. haha


pas tu korang amek la reben plak..
ni sy tunjuk yang basic saje..
kalo korang nak tambah2 lagi..
silakan.. takde hal..
ade orang siap buat tali bagai..
tapi bagi sy tiga bahan ni pon da cukup..
cakap save bajet kan?? hehe..


reben ni segulung tu murah je.. rm3 kot..
bole dapat 30pcs jugak la.. or kalo pandai bajet..
bole dapat 50 pcs..
lastly, mcm ni la jadinye..


gambar2 ni semua sy amek dr GOOGLE ok..
sy tak try buat lagi.. tak sempat..
tapi ati dah bekobar-kobar nak beli barang2..
kalo sy dah buat.. sy cube share ngan korang..
in shaa Allah..

satu lagi, jgn takut org cakap korang kedekut..
sy rase sekarang pon mang trend org buat mcm ni..
so, tepulang pd diri masing2.. bye..

selamat mencube..!!!



Sunday, 2 June 2013

WEDDING SAHABAT :)


salam..

musim2 cuti skola ni memang ramai sungguh org kawen kan??
kadang2 sampai 6 jemputan kenduri dpt..
tu baru kawasan bedekatan uma.
belom kawasan2 luar dan sewaktu dengannye lagi..
aishh..mang bagus betul la..
org belumbe2 nk mendirikan masjid..
bnde yg baik wat ape dilambatkan..
org kabo ape?dah sampai jodoh ke seru..hehe..

dan semalam..
saye sempat la menghadiri sebuah majlis perkahwinan..
majlis kawen sahabat lame saye..
mase skola2 menengah dulu..
yg saye nak sangat2 dtg tu dek kerana..
jeng.. jeng.. jeng..
sahabat saye ni telah di ijabkabulkan dengan sahabat saye jugak..
satu skolah.. satu kelas.. satu malaysia..
ceh..haha..jangan mara a..

dari cinta monyet..
pas tu dating2 kat bus stand bandar..haha
akhirnye..mereka telah pun disatukan dalam sebuah ikatan perkahwinan yg sah..
tahniah buat pasangan dua sejoli ini..


 selamat pengantin baru
"NUDRA SHAFINI & EKMAL FIRDAUS"
semoga berbahagia hingga ke syurga

 cari femes tangkap pic ngn kedua mempelai..

ni la muke2 yg hadir memeriahkan lagi majlis

dan
in shaa Allah..coming soon..

anem (merah) & diana (peach)

 najwa (pink) mira (biru)

dayah ali (putih)

buat pasangan lain yg baru sahaja..
atau akan mendirikan uma tangga..
saye ucapkan selamat pengantin baru..
semoga kekal hingga ke akhir hayat..
dan semoga berbahagia hingga ke syurga..
amin..wasalam..babai!!!

 

Thursday, 16 May 2013

SeLaMaT HaRi GuRu :)


Assalamualaikum..

ari ni 16 mei 2013..
seluruh guru di malaysia menyambut hari guru..
tema taon ni ialah guru malaysia..
1aspirasi 1 agenda..

saya update blog kali ni..
sebab nak menceritakan pengalaman saya sendiri..
first time menyambut hari guru..
walaupon sebagai guru praktikal saje..

tak tahula mane datangnye..
tetibe perasaan sebak dan terharu muncul..
saya akan cerita kan bagaimana..

pagi tu selepas doa, ikrar guru dan menyanyi lagu guru malaysia dlm majlis perasmian..
saya sangat la bersemangat..
abes saje majlis tersebut
semua guru dan pelajar berhenti berehat..

kemudian di sambungkan dgn acara sukan neka..
mang mase tu saya gelak2..
saya gurau2 ngan guru dan pelajar..
gile selok sangat la...
macam nak tekoyak mulut..
sakan sgt kan...

tapi...

betul ckp orang..
kalau kite suke sangat..
nanti akhir menjadi duka..

selepas rehat yang kedua..
mase ni saya duk minum kat kantin skola..
ramai da mase tu budak2 bg adiah kat guru..

tibe2..

datang sorang budak ni..
budak perempuan..
sebelum ni saya mang tak brape cam muke die..
tp saya tahu die sorang yang sgt pendiam..

die bagi adiah kat saya..
saya tanye die ni adiah utk saya ke?
die angguk..

mase tu..
saya terus ckp dalam hati... cantik..
kawan saya pon cakap cantik..

saya tak sabar tggu balik nak buke..
die salam saya..
muke die mase tu bese je..
tak senyum tak masam..

lepas abes je majlis penyampaian adiah..
tibe la majlis penutup..
mase ni ramai la bdk2 bg adiah kt guru..
dapat la jugak beberapa bungkus adiah..

tapi..
saya tetap ingat adiah yang budak tu bagi td..
siap2 makan jamuan kat kantin..
saya pon balik..

smpai umah..
saya trus cari adiah tu..
saya pon belek2..
ade kad kecik yang die lekatkan kat adiah tu..

dan tertulislah..
"CIKGU YANG SAYA SAYANG.SELAMAT HARI GURU"
abes je saya bace..
tibe2 airmata saya mengalir..
saya sebak dan tak dapat tahan..

walaupon ucapan die ringkas..
tapi cukup bermakna pada saya..
saya terase sgt dihargai..

saat saya menaip ni pon..
airmata saya same laju dgn keyboard yang saya tekan..
baru saya tahu sekarang..
sebenarnya sebagai guru..
ucapan lebih bermakna dari adiah yang kte dapat..

saya sangat2 berterima kaseh..
die membuatkan saya sedar..
moga2 Allah membalas keikhlasan yang die bagi kepada saya..
dan sentiasa bejaya dalam hidup di kemudian ari..

 ni la adiah ZAHARAH bg kepada saya..
secantik namanye..
dan secantik orangnya.. :)

dan kepada orang yang petame ucapkan selamat hari guru..
kepada saya malam tadi..
anda adalah penguat semangat saya..
terima kaseh kerana sentiasa bersame menyokong saya..
dan saya ucapkan..
"SELAMAT HARI GURU"
kepada semua guru2 di seluruh dunia..

salam...





Friday, 3 May 2013

BuBur BuTiR NaNgKa


Assalamualaikum..

Ini kali ambo nok oyak pasal satu resepi..
di mano resepi ni ambo penoh wat skali jaa..
haha..eh tak reti la ambo kecek klate nih..
tapi resepi ni meme dari klate..
namonyo butir nangko..
hikhokhikhok..

ok la..
bahan2nye ialah:

- 2 cawan tepung pulut
 - 1 cawan air tapisan pandan (7 helai daun pandan)
- 2 cawan santan pekat
- 1/2 cawan gula pasir
- garam sikit je

first skali, kte amek daun pandan..
basuh2 masuk dlm blander..
isi air sikit dan kisar..
da hancur tu..
amek tapis, perah daun pandan tu..
wat mcm peroh santan la jugak..
sebab nak dapat kan air tapisan pandan tersebut..

second, bancuh tepung pulut ngan air daun pandan tadi..
sehingga adunan lembut..
kemudian amek sedikit demi sedikit adunan..
 dan bentukkan menjadi seperti biji nangka..
letak dalam talam dan
wat sehingga abes seme adunan tepung..

then, masak santan dalam periuk.
isi gula ngan sedikit garam sesedap rase..
kalo takde garam pon takpe sebenonye..
kacau santan sehingga mendidih..
pas tu baru la masukkan adunan tadi satu persatu..
nak taw mcm mane die masak..
bile adunan tadi kembang..
dan timbul kat pemukaan santan..

last skali masukkan  dalam mangkuk..
 dan sejukan dalam peti..

ok siap..

mcm ni la ropenye..

bye!!


Wednesday, 1 May 2013

BROOCH


Assalamualaikum..

selamat hari pekerja untuk semua..
ok rini saye nak kongsi satu hobi saye..
iaitu membuat brooch atau kerongsang menggunakan kain perca..

bahan2nye ialah..

 kain perca, benang, jarum, gunting, butang, pin, gam penembak

mule2 amek kain perca..
kain perca yang saye gune ni jenis cotton..
sebab kain cotton ni die senang sikit nak jait..
lepas tu ia tak mudah bebulu..

kemudian amek gunting..
gunting bentuk bulat seperti gamba di atas..
gunting sebanyak 5 keping..
nak jadikan kelopak seperti bunga..

lepas tu amek benang ngan jarum..
jait mengelilingi bulatan seperti gamba di atas..

lepas jait satu pusingan tu..
tarik benang samapai kain menjadi rapat..
dan biar kain kuncup..

buat sehingga abes 5 kelopak tersebut..

cucuk jarum dari sebelah kanan hingga tembus sebelah kiri

akan jadi seperti ini..
 masukkan kesemua kelopak tersebut..

tarik benang sehingga rapat menjadi bunga

amek pin dan butang..
 gamkan butang tu.

lekatkan di atas kelopak bunga ..

kemudian gamkan pin plak..

lekatkan di bawah kelopak bunga..

di atas..

 
di bawah..

done =)






selamat mencube kawan2..
salam..





Tuesday, 30 April 2013

My Family



Assalamualaikum..

Hai,kawan2..pe khabaq hampa semua?hehe..arini saya mang bosan giler keje..
so..dari membuang mase ni.. lebih baik saya share ngan korang pasal...

 family saya..

ok..yang first saya nak kenalkan ialah...


ayah saya..

ayah saya ni seorang yang sangat kelakar.. 
kami adik beradik kalo cite pasal die mesti sampai lelah2 sebab gelak tak behenti2..
especially saya la..hehe
tapi die sangat bertanggungjawab dalam keluarga..
die jugak seorang yang jenis kuat bekerja..

then, second saya nak cite ialah..

mak saya..

mak saya ni kalo ngan anak2 kadang die garang jugak..
membebel tu jangan cakap la.. haha
tapi die jenis tak kedekut duit..
bole di katekan mak saya ni bank kepada anak-anak..
pasal masak plak die mang terbaik!! mang selera kami la..

seterusnya, tada...

angah saya..

dulu2 mase skola die rajin membale ke saya..
sampai saya praktikal pon die yang tolong..
skg die pon da kawen ngn kak zura..
dan ade seorang anak pompan yg di beri nama..
NUR IRDINA ZARA..

kemudian, ini dia..

dee saya

die ni pon rajin jugak membale ke saya waktu skolah dulu..
pasal jemput menjemput..ambil mengambil ni serah kat die.
sebab mase tu dalam adik beradik saya die sorang je yang ade kete..
skg die da kawen ngn kak aishah..
dan dah ade seorang anak pompan.. namenye..
NUR AIRISH ALEESYA..

third, jeng jeng jeng..

 teh saya

die ni guane ea nk cite?hehe..
ha..die ni suke masok..
zaman die bujang dulu die rajin sgt wat kueh ikut buku resepi..
kalo tak menjadi.. saya la jadi mangsa makan bagi perabeh..
die pon da kawen ngan abg kama..
ade seorang anok..
AINA QAISARAH namenye.. 

selain itu, ini ha..

andak saya

perangai die ni bole masuk ngan saya..
se ag kalo bab duit pon tak kedekut..
die ni baru je kawen ngan abg peruz bulan 3 baru ni..
takde anak ag la..huhu

second last, ini die..
 
abg saya..

die ni slalu sgt cari pasal ngan saya sejak kecik ag..
tapi kalo nak suruh die tolong anta p pasar raya..
die mang rajin..
se ag jenis die ni manje ngan mak saya.
nyampoh kekadang..hahaha

and last skali.. tu dia..


name tak tahu..
tapi die degil.. kuat maroh..
kalo bab2 tak puas ati ni serah ke die..hahaha

k la.. sampai di sini je..
bye!
wasalam..



Monday, 29 April 2013

Jiwang Seyh..


Assalamualaikum..




Lirik Lagu Bukan Dia Tapi Aku – Judika 

Berulang kali kau menyakiti
Berulang kali kau khianati
Sakit ini coba pahami
Ku punya hati bukan tuk disakiti
* Ku akui sungguh beratnya
Meninggalkanmu yang dulu pernah ada
Namun harus aku lakukan
Karena ku tahu ini yang terbaik

Ku harus pergi meninggalkan kamu
Yang telah hancurkan aku
Sakitnya, sakitnya, oh sakitnya
repeat *
reff:
Ku harus pergi meninggalkan kamu
Yang telah hancurkan aku
Sakitnya, sakitnya, oh sakitnya
Cintaku lebih besar darinya
Mestinya kau sadar itu
Bukan dia, bukan dia, tapi aku
Begitu burukkah ini
Hingga ku harus mengalah
Ku harus pergi meninggalkan kamu
Yang telah hancurkan aku
Sakitnya, sakitnya, oh sakitnya
(Cintaku) cintaku
(Lebih besar dari benciku) lebih besar dari benciku
Cukup aku yang rasakan
(Jangan dia) jangan dia
(Jangan dia) jangan dia cukup aku
(Jangan dia jangan dia) cukup aku
(Jangan dia)





My E-Day


Assalamualaikum..


25/3/2013 
Alhamdulillah..
Bermulanya kebahagiaan dalam hidup saya..
Semoga Allah permudahkan segala urusan..
amin..




my E-day




Tuesday, 19 March 2013

Kehilangan


ehemm..layan jiwang jap malam nih..kihkih

firman-kehilangan

Ku coba ungkap tabir ini
Kisah antara kau dan aku
Terpisahkan oleh ruang dan waktu
Menyudutkanmu meninggalkanku
Ku merasa tlah kehilangan
Cintamu yang tlah lama hilang
Kau pergi jauh karena salahku
Yang tak pernah menganggap kamu ada
Asmara memisahkan kita
Mengingatkanku pada dirimu
Gelora mengingatkanku
Bahwa cintamu tlah merasuk jantungku
Sejujurnya ku tak bisa
Hidup tanpa ada kamu aku gila
Seandainya kamu bisa
Mengulang kembali lagi cinta kita
Takkan ku sia-siakan kamu lagi
Asmara memisahkan kita
Mengingatkanku pada dirimu
Gelora mengingatkanku
Bahwa cintamu tlah merasuk jantungku
Sejujurnya ku tak bisa
Hidup tanpa ada kamu aku gila
Seandainya kamu bisa
Mengulang kembali lagi cinta kita
Sejujurnya ku tak bisa
Hidup tanpa ada kamu aku gila
Takkan ku sia-siakan kamu lagi. (2x)







Monday, 18 March 2013

QASIDAH YA HANANA


 Assalamualaikum..

Sy nak share ngn aokme seme iaitu Qasidah yg paling mengasyikkan ini..
terimalah.....jeng..jeng..jeng.. hehe