Tuesday, 22 April 2014

DIY inai homemade :)




Assalamualaikum..


okeh malas nak taip banyak.. tajuk atas pon dah taw apekan??haha..
pemalas punye budak.. senang je ko buat entry ye.. kiki..
kepada sesiape yang minat berinai kuku tu.. ace try ni..
share dari kak ain @raja nurul ain yaakob kat aku..

cara die sangat mudah dan senang..
korang tak payah nak bazir duit nk beli inai online tu..
tak payah nak amek daun inai tumbuk2 bagai..
sampai begaduh ngan jiran sebelah sebab bunyi lesung batu ko ajerrr.. haha
nah.. ni die.. bahan2 yang diperlukan: 

1. sabun buku (mandi/basuh pinggan)-kikis2 dalam 4 sudu teh
2. kapur sireh (kapur makan)-better skali ngan air kapur dalam 1 sudu teh
3. pewarna (sirap/pewarna makanan)- lagi banyak isi lagi pekat..

pewarna tu ikut suka korang la nak kaler ape..
nak kaler merah.. sirap la bese orang gune..
kalo nak oren.. oren la pewarnenye.. 
kalo nak hitam.. penampor la jawabnye.. hihi
kalo mak aku marah da kaler itam.. black metal.. haha

okeh da siap semua bahan tadi.. isi la dalam bekas ape2 pon.. 
korang gaulkan sehingga sebati dan sama rata..
pas tu korang amek cotton bud.. sapu2/calit2 la kat kuku korang tu..


kalo telebih rajin la.. isi bahan tadi dalam plastik..
pastu wat paten kon.. ala.. mcm nak wat topping cake tu.. 
aiyoo.. susah ini mcm.. haha.. potong sikit kat muncung plastik tu.. 
then picit la kat kuku korang bagi mengelakkan korang telajak sapu kat tepi2 kuku tu je sebenarnye.. sebab inai ni kalo tekene kat kulit sangat2 la pedih wey..

pakai la dalam sejam dua.. kot lame kang susah plak kat korang..
nak tekencing la.. nak tampor nyamuk la.. nak basuh pinggan la..
then step terakhir cuci2 inai tadi ngan air.. lap ngan kain.. siap!!



ni pic kuku kak ain.. superb cantikkan.. hehe
dah la kulit die putih.. memang naik seri la..
saje aku up2kan supaye die xmarah aku haplot pic kuku die.. ekeke..
aku tak wat pon sebab inai nikoh ritu ade lagi..
kang belapis2 tak lawo pulokss..

p/s: lagi cantik kalo korang bekuku gelas.. mcm aku ni kuku mangkuk tandas.. sebab tu la melengkung je.. mihmih.. bye!!


selamat mencube..


Wednesday, 9 April 2014

My New Life!!!

 

Assalamualaikum..

 

besawang sudah blog sy ni.. rase2nye bebulan jgk xmembelek apatah lagi nak mengupdate kan??haha.. tak pela.. kali ni just nak share about my new life.. yeah!! 21/3/2014.. secara akad nikahnye status sy sudah betukar daripada anak mubin kepada bini aminnudin ..haha.. alhamdulillah.. syukur.. segala majlis bejalan dengan lancar.. 

walaupon majlis ni dibuat secara sederhana.. tapi sy bepuas hati sangat2 cause lots of the things i do it with myself.. gitu??omputih sangat.. haha.. but tanpa mereka2 ni pon sy takkan bole buat jugak semua ni yer.. support dari mereka sgt2 la sy hargai..

trime kaseh tak tehingga pada mok, aboh, abang2 dan kakak2 sy termasuk ipor duai sebab banyak membantu dr segi kudrat, kewangan, dan mcm2 lagi la untuk menjayakan majlis ni.. semoga ALLAh merahmati kalian.. amin..

kepada kawan2 yang datang, sy ucapkan bebanyak2 trime kaseh.. hadiah pon trime kaseh.. kpd orang kampung trime kaseh.. syukran.. syukran.. syukran.. harap layanan di beri baik2 saje okeh..

semoga rumahtangga yang dibina kekal hingga ke syurga.. amin..


majlis akad nikah :)


 

 




majlis besanding :)






majlis bertandang :)











family :)







rodong-rodong :)



 






sekian.. trime kaseh :D