Thursday, 4 October 2012

Kek Gula Hangus..



salam..

hai, lame benor rasenye tak update blog..so kali ni saye nak share satu resepi kek yang saye blaja mase cuti sem6 aritu..hehe
 idea ni dapat mase bbf saye falihin ishak mesej time raye baru2 ni..
saye search kat google resepi kek gula hangus sebab saye mcm curiga je ngn bbf saye punye resepi..haha
tengok2 hanya menggunakan 4 biji telor sahaja..
die cakap 10..
konfem da tak betelor ayam kalo gitu banyaknye..haha

ok, first kita sediakan bahan2 die:

1.  Gula pasir (1 cawan)
2. air panas (1cawan)
3. mentega (setengah cawan)
4. telor (4 biji)
5. susu pekat (setengah cawan)
6. tepung gandum (1cawan)
7. soda bikabornat (1sudu besar)

cara nak buat die senang je:

1. goreng gula pasir sehingga bewarna gelap (hangus)..api takpe besar mase nak goreng tu sebab kalo kecik lambat..bile da gula mula cair kecikan api..kalo tak nanti die hangit..hehe
2. pastu masukan air panas dan kacau sehingga cair..mase ni kene masukan pelan2 sebab gula kalo kene air die meletup2..bom bom
3. ha masukan pulak mentega kacau lagi..da cair biorkan sejuk dlu dalam kuali..
4. pukul telo sehingga kembang..da bebuih pekat tu masukan pulak susu tadi dan kacau sehingga sebati.
5. kemudian ayak tepung tu dengan soda bikarbonat..dan masuk sedikit demi sedikit kedalam adunan telo sebab takut nanti die beketul..kaco la sehingga rata.
6. terakhir, masukan gula hangus ter..kaco lagi ok..

ha nok bakor plak guane??

1.tuang adunan td dalam periuk yang disapu mejerin sekelilignye.
2. perap dulu adunan tersebut selam 3 jam..kalo tak sabo sgt 2jam pon jadi la..haha

eh..tapi saye menggunakan cara tradisional untuk bakor kek ni sebab tu guna periuk..hehe..
tutup periuk tersebut dan alas kat tungku api tu ngan tudung periuk lain..sebab takut cepat hangus..
hmm pastu slowkan api..

 camne nak taw masok da ke blom??

amek sudu pas tu kat batang sudu tu cuck kat tengah2 kek..kalo die melekat kat sudu maknanye tak masak lagi..kalo da tak lekat tu da masok..
orang retro care masok pon mesti retro gak..hehe
 

cam ni la rupe kek tu kalo menjadi..die nampok celoreng2 tu..kalo takde, tu namenye kek bentat..muahaha
(gambo ni dr google)

k la, selamat mencube resepi chef jiah..ekeke..daaaa



No comments:

Post a Comment