Saturday, 28 April 2012

Hari Keusahawanan


Assalamualaikum..
             
Hai, hai, hai, ape kabor semua?hehe..arap sihat ok..kali ni saya nak share satu pengalaman saya jadi penjual tudung pada 25 april  2012 ari rabu aritu semperna "hari keusahawanan".

first skali strategi yang saya buat, saya update status fb saya dan promosi jualan tersebut..

Mari beramai-ramai singgah di gerai kami "Tudung Oh Tudung" pada 25 April 2012 hari Rabu di Dataran PKP dari 8pg-5ptg..

Menarik:
*Beli tudung free beg plastik
*Model & penjual comel blako..
*Tudung Nur Kasih, Tudung Polkadot, Tudung Saji tidak temasuk 
*Tudung Bawal 1, 2, 3 Tone
*Nak bertong-tong pun ada ade.. 

p/s: 100 jenis kaler tudung menanti anda!!

memang banyak respon yang tak berpaedah comment di ruangan status ni..haha

esok malam, plak saya siapkan banner untuk gerai sampai tak tidor..punyer la semangat taw..


Pelangi Kasih Collection


mule-mule tak de name group saya letak jela "tudung oh tudung". pas kitaorang bincang letak name "rainbow collection" tapi ade gruop lain da gune..so tepakse la cari name baru and last skali group saya pakat setuju gune name "pelangi kasih collection"..hehe

ok bebalik pada cite tadi, dalam pukul 6 setengah pagi tak silap saya da besiap-siap nak pi kampus untuk sediakan tapak jualan..pas angkut barang dari rumah k.la (ahli group merangkap manager), kitaorang pon begerak naik bas ke kampus..

sampai kat tapak jualan tengok ramai da budak-budak bacth saya duk hias gerai mereka..gerai no 1 da gayut bantal angry birds taw..hakhak.."kelas kau maria!!!"..

sementara tunggu dada ngan najwa (ahli group jugak)sampai..kitaorang pasang dawai, buang air betakung(ni kena turunkan harga tapak ni)haha, angkut kusi meja dll..perghhh..memang penat giler..

tapi kena siapkan jugak sebab gerai mesti buka sebelom pukul 8 setengah pagi sebab nanti orang datang takkan tehegeh-hegeh lagi nak kemaskan???


antara tudung-tudung yang dijual


pas semua siap kitorang mulakan strategi yg kedua..bagi flyer ke pelanggan yang lalu lalang..tapi kan time mule-mule tu memang xreti nak promosi barang sebab tak de pengalaman..

jadi seingat saya, sebab malu nak menjual tudung tu saya pon pegi kedai sebelah dan buat-buat tanye dorang pasal barang yang dorang jual..haha..


 ni la gerai sebelah kiri saya menjual barangan kraf dari felt


tapi lame-kelamaan saya beranikan diri duk tegor orang yg duk lalu lalang depan gerai tu..ni strategi yang ketiga..



"mari bang beli tudung kat mak..kalo ade 8orang adik beradik pompan beli la 8helai"..dorang gelak..saya cakap tak pe cube lagi..

"mari dik beli tudung, ganti kan tudung lame dengan tudung baru..hujan-hujan ni tudung basah mari la beli tudung kering..kat sini semua ade kaler"...ok tak menjadi lagi..tapi saya ngn kawan-kawan lain tak putus asa sampai sakit tekak pon ade..

nak dijadikan cerita, sepanjang hari keusahawanan tu belangsung memang best giler same-same dapat menjual dalam tempoh satu hari..sane promosi sini promosi..memang meriah sgt.

dan alhamdulillah jugak..jualan tudung kitaorang dapat sambutan hangat cume time petang tu tak ramai orang sebab hujan..walaupun camtu, penjual tetap xbagi free taw..haha..kedekut bebenor..


 adat penjual tudung..org bubar kita lipat..huhu


Selain bejual ade gak beberapa permainan yg event manager buat..ade rebut kusi untuk laki dan pompan, sepak bola dan bole juga mempromosikan gerai masing-masing..eh tuju lagu pon bole ye..huhu


 geng feminin rebut kusi hitam..


pemenang rebut kusi (P) aida, (L) ibrahim


pas semua selesai ari pon da petang mate pon da ngantuk, dalam pukul 4setengah kitaorang pon duk mengemas barang dan bersihkan gerai..tapi kami sempat intai kedai sebelah taw sebab dorang nak dekat pukul 5 pon xtutup lagi..huhu 


kedai sebelah kanan menjual betul nih..hehe


dalam pukul 5 camtu kitaorang pon pi tunggu bas..muka pon da letih giler..bas sampai dan kitaorang pon balik..


tengok muka masing-masing..haha

kat sini saya nak share dari ape yg saya dapat:
*dari pengalaman kita dapat blaja sesuatu..
*kerjasama yang baik pekerjaan akan bejalan lancar..
*setiap kemesraan yg terjalin akan menjadi satu kenangan terindah..


sekian.. bye!




No comments:

Post a Comment